Nieuwjaarsdeal: €198 €98
Alle essentiële MailChimp vaardigheden in 50 videolessen. Vlot en goed zelf je nieuwsbrief maken!
Bekijk deze online cursus→

Trainer:
Martijn Baltes

12 tips om meer bezoekers op je blog te krijgen

12-tips-voor-je-blog
In dit artikel vind je 12 tips om meer uit je blog uit halen.

Eindelijk. Je blogartikel is af en je hebt het geplaatst op je website. Maar hoe krijg je nu meer bezoekers en reacties op je blog? In dit artikel vind je 12 tips om meer uit je blog uit halen.

1. Check de titel van je bericht: Is het een pakkende titel die de lezer nieuwsgierig maakt en uitnodigt om te lezen? Titels in de vorm van een vraag doen het vaak goed. Helemaal als het gecombineerd wordt met de belofte van een oplossing. Bijvoorbeeld: “Genoeg van [het probleem]? 10 tips om [de oplossing] te bereiken. Ook de worden “video” en “checklist” zorgen vaak voor meer kliks.

2. Check de titel van je bericht nog een keer: Zit er een veel gebruikt zoekwoord in? Zoek je onderwerp op in de keyword tool van Google, kies een passend zoekwoord met een hoog zoekvolume en gebruik dat woord in je titel. En in de eerste paragraaf en de “meta-tekst”.

3. Zorg voor een uitnodigende en representatieve “meta-tekst”: Dit is de tekst die de zoekmachines gebruiken voor in zoekresultaten. Met een goed geschreven meta-tekst kun je in Google nog steeds een voorsprong nemen op je concurrentie die hier niet de moeite voor doet. Hoe je dit aanpakt lees je in dit artikel: "Sta jij er netjes bij in de zoekresultaten van Google?".

4. Help de haastige lezer: Lezers op internet scannen de tekst. Zorg dus voor tussenkopjes, lijstjes en maak de essentiële woorden vet. En sluit af met een duidelijke call to action. Wat is een logische vervolgstap na het lezen van het artikel?

5. Breng je volgers per mail op de hoogte: Natuurlijk heb je een mailinglijst vol met trouwe lezers die zitten te wachten op jouw artikel 😉 Bekijk voordat je op “versturen” klikt nog even het onderwerp van je mail. Je kunt natuurlijk gewoon de titel van je artikel gebruiken, maar nu hoef je er geen zoekwoord in te verwerken. Kun je nog iets aan de onderwerpregel wijzigen om de kans te vergroten dat de mail sneller wordt geopend?

6. Schrijf een tweet: Meestal gebruik ik de meta-tekst van mijn blogartikel hiervoor als basis en maak daar een korte versie van. Een tweet bevat nog minder tekens, er moet nog een link bij naar het artikel en misschien nog een hash-tag.

7. Schrijf een LinkedIN update: Hier gebruik ik meestal de meta-tekst van het artikel voor inclusief de link naar het artikel op mijn website.

8. Schrijf een Facebook update: Op Facebook heb je de meeste ruimte om aandacht te vragen voor je blogartikel. Toch geeft het meestal de beste resultaten als je kort en bondig blijft en de link in de eerste (zichtbare) alinea zet. Vraag ook altijd om een reactie en een ‘vind-ik-leuk’. Oh ja, Google+ ook nog even meenemen? Zo verdien je toch weer wat puntjes extra voor je “pagerank” bij Google.

9. Zet de titel en de link in de handtekening van je mail: Hoeveel mails stuur jij per week? Best veel, schat ik zo in. Een mooie kans om die contactmomenten ook te gebruiken om aandacht te vragen voor je waardevolle artikel, toch?

10. Vraag of je gastschrijver mag zijn op een ander blog: Je kent vast wel ondernemers die dezelfde doelgroep hebben als jij, maar niet concurrerend zijn. Bespreek met hen eens de mogelijkheid om af en toe een artikel op elkaars blog te schrijven of vraag of ze regelmatig naar je willen linken in hun eigen artikelen.

11. Plaats reacties bij blogartikelen en sociale media updates van anderen: Op websites van andere ondernemers(-groepen), Facebookpagina’s en groepen op LinkedIN en Facebook met veel activiteit. Let er wel op dat je relevant bent en waardevol blijft.

12. Zoek mensen die je hulp nodig hebben: Zoek naar het onderwerp van je blogartikel op Twitter en in LinkedIN groepen. Misschien is jouw blogartikel wel het antwoord op een brandende vraag die daar gesteld wordt. Welgemeende hulp is een van de beste manier om meer volgers te krijgen.

Ik hoor weer graag of je de deze tips waardevol vindt. Misschien heb je nog toevoegingen?

Plaats gerust je reactie in het formulier hieronder. Alvast bedankt!

Leren om zelf een professionele website te maken? Dan is mijn 1-daagse cursus WordPress een aanrader. Locatie: Soest (regio Utrecht). Na een dag ben je thuis in WordPress en heb je je eigen website opgezet. Meer informatie over deze cursus WordPress >>>

33 gedachten over “12 tips om meer bezoekers op je blog te krijgen”

  1. Bedankt Martijn voor deze handige tips, die net op het moment komen dat wij ons 1e blogartikel klaar hebben! Bridges & Switches Loopbaanreizen is nog maar kort bezig en is natuurlijk ook op zoek naar klanten. We weten zeker dat die er zijn! Maar het bereiken van geïnteresseerden is een hele klus. Ik ga gelijk de titel en de link van ons blogartikel in mijn e-mail handtekening zetten. En tweeten, Facebooken enz.

    Beantwoorden
  2. Hallo Martijn, Ik heb genoten van je humor in deze tips en wat een verademing dat ik de kans krijg om eerst lekker alles zelf te lezen zonder dat ik wordt gebombardeerd met popups om te delen, te liken en wat nog allemaal meer. Misschien kun je jouw volgers ook nog blij maken met een linkje naar mijn site. Ik was bezig met een nieuw concept, namelijk een blog-correctie-strippenkaart, speciaal voor de beginnende blogger, of de mensen die maar niet online durven. De bijbehorende promotiepagina mag jij me leren maken tijdens de training op 9 april, maar ik heb de informatie alvast op mijn eigen blog gezet. Leuk als aanvulling op jouw diensten? (http://www.tekstmetpit.nl/?p=517).

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je reactie! Ik ben gestart een frequentie van 1x per week een artikel. Na een aantal maanden heb ik een evaluatie gedaan met een flink aantal lezer en daaruit kwam de conclusie dat een mailfrequentie van 2x per maand als het meest prettig wordt ervaren. Dus dat doe ik nu en evalueer ik over een tijdje weer en zal ik de trouwe lezers nogmaals vragen wat ze prettig vinden.

      Beantwoorden
  3. Beste Martijn,

    Ik ga op deze dingetjes letten en ik hoop dat ik dan ook meer bezoekers krijg en reacties! Ik heb al aardig wat bezoekers maar krijg weinig reacties heb je daar ook nog tips voor?

    Groetjes Jacobien

    Beantwoorden
    • Hi Jacobien, leuk dat je reageert. Wat in ieder geval helpt is om een specifieke vraag te stellen aan het eind van elk artikel. Je kunt bijvoorbeeld om een mening vragen: "Wat vind jij van …..?" of iets vragen als: "Hoe ga jij om met …?". Dat nodigt meer uit tot reageren dan om alleen om een reactie te vragen.

      Kondig je je nieuwe blogberichten ook aan via een e-mail naar je (potentiële) klantenbestand? Dan heb je een extra kans om een vraag te stellen.

      Succes!

      Groet, Martijn.

      Beantwoorden
  4. Bedankt Martijn!

    Zeer nuttig artikel waar ik zeker wat aan ga hebben bij het aantrekken van meer bezoekers naar mijn blog. Alleen het vetgedrukt schrijven van belangrijke woorden spreekt mij persoonlijk niet zo aan. Is het puur voor de haastige lezer of kijkt Google hier ook nog steeds naar?

    Groeten,

    Wouter

    Beantwoorden
  5. Hou Martijn,

    Heel fijn om al die tips te lezen! Vooral de tip om het in de handtekening van je email te zetten is zeker een goeie. Nu loop ik zelf ook een beetje tegen hetzelfde probleem als Jacobien aan dat het aantal reacties nog niet veel is. Ook blijft de blog een beetje in mijn familie en vriendenkring en om steeds te vragen of ze het willen delen via Social media vind ik moeilijk. Ik wil hen daar namelijk niet altijd mee lastig vallen. Heb je misschien nog tips om ook nieuwe mensen (buiten vrienden en familie om) naar de blog te trekken?

    Gr. Sietske

    Beantwoorden
  6. Hoi Martijn,

    Bedankt voor alle tips, die ik van jou heb mogen lezen. Ik heb veel overwogen om een blog te beginnen. Hierbij spelen jouw tips een grote rol, harstikke bedankt.

    Mvgr.
    Bjorn
    Dagelijksspeciaal.wordpress.com

    Beantwoorden
  7. Hallo! Bedankt voor de handige tips en het overzichtelijke artikel. Ik ben, net als vele anderen denk ik, veel bezig met blog artikelen schrijven en probeer deze ook vaak op andere websites te laten plaatsen als gastblog. Helaas staan veel websites hier nog niet echt open voor en is het dus lastig om ze daadwerkelijk geplaatst te krijgen. Wel denk ik dat het inderdaad goed is om het zoveel mogelijk te delen via social media. Hiermee bereik je veel lezers tegelijk.

    Beantwoorden
  8. Bedankt voor deze handige tips! Vooral die van je laatste post onderaan je mail zetten, nooit aan gedacht, maar waarschijnlijk best succesvol. Ga het gelijk uitproberen!

    Beantwoorden
  9. Fijne tips. Vraag m.b.t de mailinglist. Ik gebruik WordPress, en had veel mensen die zich aanmeldden. Echter, elke dag kwamen er minstens 10 van die vage Russische accounts bij, veelal met een profiel waarin zaken staan die ik niet op mijn site wil. Ik heb registreren dan ook uitgeschakeld.

    Is er een andere tool waarmee ik een mailinglist in WP kan opbouwen én min of meer geautomatiseerd wekelijks een mail kan sturen met daarin de meest recente toevoegingen?

    Liefst zou ik een standaard template hebben, met daarin de lijst van toegevoegde items opgenomen (en ruimte voor iets nieuws).

    Beantwoorden
  10. Beste Martijn,

    Is het ook mogelijk om meer volgers te krijgen op WordPress zonder dat je ze persoonlijk per mail uitnodigt?

    Ik deel mijn berichten nu alleen op Twitter en LinkedIn en hoop daarmee meer volgers te krijgen, maar werkt dat ook zo?

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Beste Sigrid,

      Als je de berichten deelt op de social media dan moeten mensen die doorklikken rechtsonder op je site klikken op 'Volgen' en dan hun mailadres achterlaten. Je kunt er expliciet om vragen in de laatste alinea van je bericht, dan ik de kans groter dat bezoekers zich abonneren op je blog. Daarbij iets weggeven (e-book, pdf met tips e.d.) werkt bij mij erg goed.

      Om op deze manier mailadressen te 'vangen' en de PDF na aanmelding te mailen, gebruik ik liever MailChimp dan de standaard abonneerfunctie van WordPress.

      Groet, Martijn.

      Beantwoorden
  11. Totale noob hierzo, dus misschien een rare vraag, maar wat is het verschil tussen een volger van je blog en een gebruiker? Want bij gebruikers zie ik hele andere namen en e-mailadressen staan dan bij de volgers. Maar beide zijn toch abonnee?

    Beantwoorden
    • Geen rare vraag, hoor! Is nogal verwarrend die terminologie: abonnee, gebruiker, volger… En het wordt in WordPress ook door elkaar gebruikt.

      Volgers en gebruikers staan meestal los van elkaar. Het verschilt per site hoe dat ingericht is. Je kunt volgers (abonnees) “vangen” in een mailinglijst door een aanmeldformulier toe te voegen aan je website. De ene site gebruikt hiervoor MailChimp, de ander gebruikt een plugin als MailPoet. Periodiek kun je dan een e-mailnieuwsbrief sturen naar de leden van deze mailinglijst.

      WordPress.com sites hebben een mailinglijst ingebouwd. In zelf gehoste WordPress.org sites kan die functie worden toegevoegd met de JetPack plugin van WordPress. Zo te zien heb jij deze plugin ook actief op je site want ik zie de widget “Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail”. Binnen je WordPress Dashboard vind je onder het kopje “Jetpack” een lijst met ‘E-mail followers’. Via deze plugin kun je instellen dat abonnees een melding per e-mail krijgen als je een nieuw bericht aan je blog hebt toegevoegd.

      Een gebruiker is doorgaans iets anders dan een volger. Ze kunnen binnenkomen via de widget ‘Meta’ die in je zijbalk staat. Als je verder niets hebt aangepast bij Instellingen – Algemeen binnen het WordPress Dashboard, dan zijn dit gebruikers van het type ‘abonnee’ (om het verwarrende te maken). Gebruikers van dit type kunnen niets meer dan alleen hun eigen profiel aanpassen en krijgen ook geen e-mail als er nieuwe berichten zijn. Vaak zijn het ook spammers die deze mogelijkheid gebruiken. Je kunt de Meta widget beter verwijderen uit de zijbalk (via Weergave – Widgets). Ook kun je via Instellingen de optie Lidmaatschap – Iedereen kan registreren beter uitzetten. Dan krijg je geen ongewenste ‘gasten’ (gebruikers). Het abonneren op je blog blijft dan nog steeds mogelijk omdat die aanmelders terecht komen in je Jetpack mailinglijst.

      Hoop dat je hier “chocola” van kunt maken!

      Beantwoorden
  12. Hoi Martijn,
    Las zonet bovenstaand artikel van jou met de 12 tips. Toevallig heb ik deze maand voor het eerst een ‘article’ gepost op LinkedIn: “Speciaal voor Dummies: Wat is nou eigenlijk Asset Management?!” Tot mijn grote verbazing krijg ik hier veel respons op en was het in eerste instantie voor mij een eenmalig iets. Ik kreeg zelfs een bericht van een kennisorganisatie dat zij het artikel in hun community willen plaatsen. Hoe leuk is dat?!
    Mochten er nog meer artikelen van mijn hand komen, dan ga ik in ieder geval ook jouw tips inzetten!
    Groetjes, Simone

    Beantwoorden
  13. Hoi Martijn, het was fijn om je artikel te lezen. Vooral ook omdat het voelde als een schouderklopje. Want ik denk dat ik de meeste van de besproken zaken al doe (behalve dat mailen, wat nee, kheb geen hele mailingslijst in handen uhm).

    En met mijn blogposten kan ik niet echt wild gaan met de titels. Het zijn meestal recepten, how-to knutselprojectjes, bakrecepten, enz.

    Ik heb wel gelezen dat als je [brackets] gebruikt, je meer aandacht trekt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie