Het goed onderhouden van een WordPress-website is cruciaal om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft draaien draaien, veilig blijft en up-to-date is. Dit gaat verder dan alleen het klikken op de update-knop wanneer je daar een melding over krijgt. Het heeft betrekking op verschillende onderdelen zoals de core bestanden van WordPress zelf, thema’s, plugins, en niet te vergeten, de versie van PHP die je host gebruikt.
Naast deze technische componenten moet ook gedacht worden aan aspecten zoals het maken van backups, het scherp houden van de beveiliging van je site en ervoor zorgen dat er geen foutmeldingen verschijnen die bezoekers kunnen afschrikken of je vindbaarheid via Google negatief kunnen beïnvloeden.
Of je nu overweegt om dit allemaal zelf te gaan doen of denkt aan uitbesteden: dit artikel geeft een helder overzicht van de belangrijkste componenten van WordPress onderhoud.
Laat automatisch backups maken van je WordPress website
Voordat we het hebben over updates en beveiliging, laten we beginnen bij iets wat vaak wordt onderschat maar o zo belangrijk is: backups maken. Je denkt er misschien niet dagelijks aan tot het moment daar is dat je ze nodig hebt – en dan ben je maar al te blij als je een recente kopie van je site veilig ergens anders hebt opgeslagen.
Maak dus regelmatig volledige backups van zowel je websitebestanden als de database.
Zorg ervoor dat deze backups niet alleen op dezelfde server staan waar ook jouw website draait (want als die crasht ben je alles kwijt), maar sla ze ook op op een externe locatie zoals een cloudopslagservice (denk aan Dropbox, Google Drive) of op fysieke opslag zoals een externe harde schijf die bij jou thuis ligt.
De meeste hosting providers maken backups voor je. Wel goed om even te checken of dat daadwerkelijk zo is, en waar de backups dan te vinden zijn.
Tip: er zijn ook veel goede WordPress backup plugins waarmee je het vlot en goed kunt regelen. Mijn favoriet: UpdraftPlus backups.
Update de PHP versie
Een van de minder zichtbare, maar wel cruciale componenten van jouw WordPress-site is de PHP-versie waarop jouw site draait. Naast HTML en CSS, is PHP een programmeertaal waarmee WordPress is gebouwd. PHP maakt gebruik van een database, van waaruit het de content en de opmaak van een webpagina ophaalt.
Net zoals WordPress zelf, wordt ook PHP regelmatig geüpdatet om verbeteringen en veiligheidsupdates door te voeren.
Het updaten naar de nieuwste PHP-versie kan je website sneller maken en beveiligingslekken dichten, maar er zijn enkele belangrijke aandachtspunten voordat je kun updaten:
Voordat je de PHP versie update
Niet elke WordPress-website is geschikt over te stappen op een nieuwere PHP-versie:
Controleer eerst of je huidige WordPress versie, thema’s en plugins compatibel zijn met de nieuwe PHP versie. Zo niet, dan loop je het risico dat je website voor jou en voor bezoekers ontoegankelijk wordt.
Mocht je website na een PHP update uit de lucht zijn (wat vaker gebeurt bij WordPress site met sterk verouderde WordPress versies), dan kun je via de database een standaard actueel WordPress thema inschakelen en alle plugins uitschakelen. Vervolgens upload je via FTP (een manier om bestanden te verplaatsen tussen jouw computer en de server waarop je website staat) de bestanden van de actuele WordPress versie naar jouw hostingpakket.
Stap voor stap kun je dan proberen plugins weer in te schakelen of eventueel vervangen door alternatieven die wel werken met de nieuwe PHP versie.
Daarna kun je ook een nieuwe WordPress thema selecteren en deze aanpassen aan jouw huisstijl.
Het bijhouden van jouw PHP-versie is dus essentieel voor een gezonde en veilige website. Als je WordPress, de thema’s en de plugins regelmatig bijwerkt, dan levert het updaten van de PHP versie meestal geen problemen op en is het met een paar klikken binnen je hosting account zo gebeurt.
WordPress onderhoud
→ uitbesteden of leren hoe je het zelf doet?
Klinkt het allemaal te ingewikkeld of durf je het niet aan?
Ik help je graag bij het onderhoud van jouw WordPress-website.
Je kunt het aan mij uitbesteden of we kunnen het samen aanpakken, waarbij ik je stap voor stap begeleid. Zo kun je zorgeloos leren hoe je het WordPress onderhoud zelf uitvoert.
Het belangrijkste is dat jouw website veilig, up-to-date en optimaal blijft presteren, op de manier die pas bij jouw wensen en situatie.
Maak een afspraak of stel je vraag via martijnbaltes@vlot-en-goed.nl.
Updaten WordPress naar nieuwste versie
Het hart van elke WordPress-site (de core-bestanden) moet ook up-to-date gehouden worden. Wanneer er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is, dan zie je dat aan de notificatie-link bovenin je WordPress dashboard.
- Het regelmatig bijwerken van WordPress zorgt ervoor dat eventuele beveiligingsproblemen worden aangepakt voordat ze kwaad kunnen doen.
- Nieuwe functies worden toegevoegd aan elke grote update, waardoor jij meer mogelijkheden tot je beschikking krijgt om een betere site te bouwen.
- Updates bevatten vaak prestatieverbeteringen waardoor jouw site sneller wordt.
Om succesvol zonder problemen deze updates uit te voeren:
- Maak altijd eerst een backup (zie hierboven).
- Voer vervolgens de core-update uit direct via het WordPress dashboard.
- Test na afloop de belangrijkste functies van je site.
Schrik niet terug voor deze noodzakelijke onderhoudsstap; door up-to-date te blijven verminder je het risico’s dat je WordPress website gehackt wordt en maak jij optimaal gebruik van wat WordPress aan innovatie biedt.
Update WordPress thema's
Het uiterlijk van je website is essentieel. Het bepaalt hoe bezoekers je site ervaren en of ze makkelijk kunnen vinden wat ze zoeken. Je WordPress thema speelt hierin een cruciale rol. Ook van WordPress thema’s verschijnen er regelmatig nieuwe versies.
Voordat een update uitvoert: bekijk de status van je huidige thema.
Heb je een gratis thema gebruikt of heb je er één aangeschaft? Voor betaalde thema's is het belangrijk om te controleren of je nog recht hebt op updates. Dit kan afhankelijk zijn van een licentiecode en of deze voor levenslange updates zorgt of dat het misschien gebonden is aan een jaarabonnement.
Is jouw thema technisch gezien nog up-to-date? Hiermee bedoelen we niet alleen of het recent geüpdatet is, maar ook of het compatibel blijft met de laatste versies van WordPress en PHP. Technische veroudering kan voor serieuze problemen zorgen.
Hoe staat het met de gebruiksvriendelijkheid? Kun je zonder al te veel moeite nieuwe pagina's aanpassen binnen jouw thema? Of loop je constant tegen beperkingen aan?
Als na deze overwegingen blijkt dat jouw huidige thema niet meer voldoet, dan is het misschien tijd om over te stappen naar iets moderners, iets dat beter past bij jouw wensen op gebied van design, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid.
Update WordPress plugins
Plugins voegen specifieke functionaliteiten toe aan je WordPress-site die buiten de standaardmogelijkheden liggen. Ze kunnen echter ook een bron zijn van veiligheidsrisico’s als ze niet goed onderhouden worden.
Hier zijn wat tips voor plugin-onderhoud:
- Bekijk via Weergave > Plugins alle plugins die geïnstalleerd zijn binnen jouw WordPress site. Beoordeel elke plugin: is deze plugin daadwerkelijk nodig, en werkt hij zoals behoord?
- Controleer vervolgens bij elk van deze plugins of er updates beschikbaar zijn. Let wel: sommige updates vereisen nieuwere versies van PHP of WordPress zelf; wees hierop voorbereid door eerst andere relevante systemen bij te werken.
- Overweeg om niet actieve plugins te verwijderen; ze nemen ruimte in beslag en vormen onnodige risico’s qua veiligheid.
Stuit je tijdens dit proces op problemen met compatibiliteit tussen plugins, overweeg alternatieve plugins die dezelfde functies bieden maar meer up-to-date zijn en waarvan nog regelmatig updates verschijnen.
Een goed onderhouden selectie van thema’s en plugins helpt niet alleen bij de snelheid en beveiliging van jouw website maar draagt ook bij aan een prettige online ervaring voor de bezoeker en eenvoud in beheer voor jou.
Is je WordPress site goed beveiligd?
Bij het onderhouden van een WordPress-website is de veiligheid ervan zeker niet iets wat je aan het toeval over wilt laten. Hackers en malware liggen altijd op de loer, dus het is belangrijk om stevige maatregelen te nemen.
Allereerst: gebruik geen voor de hand liggende gebruikersnamen zoals 'admin' of 'beheerder'. Dit zijn de eerste namen waar een kwaadwillende naar zal gokken. Kies daarnaast voor een sterk wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens, en verander dit regelmatig.
Het gaat niet alleen om je WordPress-omgeving. Zorg ervoor dat ook de toegang tot je hostingaccount, database en FTP met moeilijke gebruikersnamen en sterke wachtwoorden zijn beveiligd.
Een goede stap extra in deze bescherming is het installeren van een beveiligingsplugin zoals Solid Security of Sucuri Security. Deze plugins helpen je website te bewaken tegen ongewilde indringers, maar kunnen bijvoorbeeld ook scannen op kwetsbaarheden binnen je site.
Een simpele maar effectieve maatregel die vaak wordt vergeten: wijzig de standaard inlog URL (meestal jouwwebsite.nl/wp-admin) naar iets unieks. Dit voegt nog een extra laagje beveiliging toe omdat hackers deze gewijzigde URL eerst moeten raden voordat ze zelfs kunnen proberen in te loggen.
WordPress spam (reacties) voorkomen
Spamreacties zijn niet alleen vervelend; ze kunnen ook schadelijk zijn voor de reputatie van jouw website en zelfs invloed hebben op SEO als links naar dubieuze websites worden geplaatst in reactiegedeelte.
Activeer de Antispam Bee plugin: Dit is een plugin speciaal ontwikkeld om spam tegen te gaan. Het herkent de meeste spamberichten en voorkomt dat ze ooit in je reacties terechtkomen.
Check de reactie-instellingen: Door te eisen dat alle reacties eerst goedgekeurd moeten worden voordat ze zichtbaar worden, behoud je volledige controle over wat er op jouw site verschijnt. Deze instelling vind je onder ‘Discussie’ in het WordPress dashboard.
Overweeg captcha’s of vraag/antwoord-verificaties toe te voegen bij het plaatsmaken voor reacties om bots buiten te houden..
Het beschermen tegen spamreacties draagt bij aan de integriteit van jouw website en zorgt ervoor dat echte bezoekers ook daadwerkelijk hun stem kunnen laten horen zonder verdronken te worden door irrelevant commentaar.
Test de werking van je WordPress formulieren
Een vaak vergeten maar essentieel onderdeel van elk goed onderhoudsplan voor WordPress-sites is het regelmatig testen van alle formulieren op je site. Zijn contactformulieren, inschrijfformulieren voor nieuwsbrieven, registratieformulieren en andere interactieve elementen nog steeds in werkende staat?
Volg deze simpele stappen om zeker te weten dat alles soepeltjes loopt:
- Vul zelf elk formulier in alsof je een bezoeker bent.
- Controleer of de informatie correct wordt verzonden en aankomt waar verwacht (bijvoorbeeld, in jouw inbox).
- Let ook op eventuele foutmeldingen tijdens het proces – deze kunnen duiden op problemen met serverinstellingen, plugins of thema's die aandacht vereisen.
Het actief controleren en testen van de formulieren garandeert niet alleen dat belangrijke functies zoals contactverzoeken en aanmeldingen probleemloos blijven werken maar verhoogt ook het vertrouwen van jouw websitebezoekers doordat zij zien dat hun input correct wordt behandeld.
Het optimaliseren van de WordPress-database
Na verloop van tijd kan je WordPress-database vol raken met informatie die je niet meer nodig hebt. Dit omvat oude revisies van berichten, spam-commentaren die nooit zijn verwijderd, en data van plugins die je niet langer gebruikt. Deze overtollige gegevens kunnen ervoor zorgen dat je website trager laadt, wat weer invloed heeft op de ervaring van bezoekers en mogelijk zelfs op je positie in zoekmachines.
Het regelmatig opschonen van je database helpt deze problemen voorkomen. Een goed onderhouden database draagt bij aan betere laadsnelheden en een soepeler werkende site. Gelukkig hoef je dit niet handmatig te doen; er zijn verschillende plugins beschikbaar zoals de WP-Optimize plugin die kunnen helpen bij het opruimen en defragmenteren van jouw database tabellen. Maar natuurlijk is voorzichtigheid geboden – maak altijd een backup voordat je wijzigingen gaat doorvoeren.
Controleren en oplossen van 404-fouten en gebroken links
Een andere belangrijke stap in het onderhouden van een gezonde WordPress-website is het controleren op 404-foutmeldingen (pagina’s die niet gevonden worden) en niet werkende links binnen jouw site.
Bezoekers houden er niet van wanneer ze klikken op een link die nergens naartoe leidt, of erger nog, als ze pagina's willen bezoeken die simpelweg niet bestaan. Niet alleen is dit frustrerend voor hen, maar ook zoekmachines zien dit liever niet; het kan namelijk impact hebben op jouw SEO-score.
Om dit probleem aan te pakken:
- Gebruik tools zoals de Google Search Console of speciale plugins om verkeerde links of ontbrekende pagina’s te identificeren.
- Los ontbrekende pagina's op door de juiste content toe te voegen of door middel van 301 redirects, waarmee bezoekers automatisch doorgestuurd worden naar relevante inhoud.
Door deze stappen periodiek uit te voeren als onderdeel van jouw WordPress-onderhoudsroutine zorg jij ervoor dat de gebruikservaring optimaal blijft én bevorder je jouw prestaties in de zoekmachines.
Sta je er netjes bij in Google (SEO check)
Het is niet alleen belangrijk dat jouw website er mooi uitziet en goed werkt, maar ook dat deze gevonden kan worden door zoekmachines zoals Google. Zelfs als het niet bovenaan je prioriteitenlijst staat om hoog te scoren in zoekresultaten, wil je toch dat jouw site professioneel overkomt in de Google zoekresultaten wanneer iemand ernaar zoekt.
- Controleer of Google je site heeft kent. Je kunt zien of en in welke mate Google je site heeft geindexeerd met de Google Search Console; voeg je site toe en bekijk de status.
- Check hoe jouw pagina's worden getoond in de zoekresultaten. Zijn de (meta)titels uitnodigend? Klopt de (meta)beschrijving? Een correcte weergave versterkt niet alleen jouw online reputatie, maar nodigt ook uit tot klikken en bezoeken van je website.
Dit zijn eenvoudige stappen die een grote impact hebben op hoe je bedrijf of project online voor de dag komt. Soms is een kleine aanpassing in bijvoorbeeld de titel of meta-beschrijving van een pagina al genoeg om je boodschap te verduidelijken en meer aandacht te trekken.
Test de snelheid van je website
De laadsnelheid van jouw website is cruciaal voor zowel bezoekerservaring als voor SEO. Een trage site frustreert bezoekers en kan er zelfs voor zorgen dat mensen wegklikken voordat ze überhaupt iets gezien hebben. Ook Google houdt rekening met snelheid bij het rangschikken van websites.
Er zijn verschillende tools beschikbaar om de snelheid van jouw site te testen, waaronder:
- GTmetrix
- Pingdom Tools
- Google PageSpeed Insights
Deze tools bieden niet alleen informatie over hoe snel jouw site laadt, maar geven vaak ook praktische adviezen over wat er verbeterd kan worden. Denk hierbij aan:
- Het verkleinen van afbeeldingen, waardoor bestanden sneller laden zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies.
- Het verminderen van het aantal plugins die je gebruikt; elke plugin vraagt namelijk extra laadtijd.
- Overweeg eens om over te stappen naar een sneller thema en snellere plugins die beter geoptimaliseerd zijn voor performance.
Een snelle website zorgt ervoor dat bezoekers zich welkom voelen en draagt bij aan een hogere conversieratio – of dit nu gaat om verkopen, inschrijvingen voor nieuwsbrieven of andere acties op jouw website.
WordPress training, advies en support
Een selectie uit de mogelijkheden:
Vragen?
Even afstemmen wat voor jouw specifieke situatie de beste oplossing is? Stuur me gerust direct een berichtje, ik hoor graag van je!